top of page

Schuldgevoelig

Ik voel me schuldig. Over alles. Over kleine stomme dingen. Ik vergat iemands verjaardag. Zei nee tegen iemand omdat ik liever een bad wou nemen. Of liet mijn kinderen geen snoep eten voor het eten. BAM! Schuldgevoel van jewelste.


Het schijnt iets goeds te zijn, dat schuldgevoel. Het is een teken dat je een goede moraal hebt. Dat je enorm empathisch bent en dus bewust van de gevoelens van iemand anders. Heel mooi allemaal. Maar ik ben er niets mee. Dat vreselijke gevoel plakt aan me als een bumpersticker.

Ik moet het schudden, dat schuldgevoel. Want het bezorgt me stress.


Ik neem het onder de loep. Dat moet helpen! Wat veroorzaakt dit gevoel? Is het mijn verantwoordelijkheid? Heb ik vat op de situatie? Kan ik iets veranderen? Ik check de feiten. Oordeel of mijn schuldgevoel terecht is en handel hiernaar. Dat moet lukken!


Ik zend dus een ‘oeps te laat’ berichtje voor de jarige. Stop met me druk te maken omdat ik schaamteloos voor mezelf koos. En geef mezelf een schouderklopje omdat ik mijn kinderen goed opvoed door hen niet te laten snoepen voor het eten. Dat lucht op!


Heb jij ook snel last van zo’n vervelend schuldgevoel? Wil jij ook leren schudden?

Zullen we het samen leren?
bottom of page