top of page

Let's talk #metoo


‘Wanneer afgeweken wordt van algemeen geaccepteerde regels en wetten spreekt men van ongewenst of grensoverschrijdend gedrag. ‘ Dit zegt Wikipedia althans.


Geaccepteerde regels… wat zijn dat dan? En wie heeft deze geaccepteerd? Is iedereen daar ook mee akkoord? Wie bepaalt wat ok is en wat niet?!


Bij vele vormen van grensoverschrijdend gedrag is er geen discussie. Zo denk ik bij voorbeeld aan aanranding, stalking, incest of verkrachting. Absoluut, zonder enige twijfel onaanvaardbaar. (en terecht strafbaar)


Andere vormen bevinden zich echter vaak in de grijze zone. Opmerkingen – al dan niet schunnig-, aanrakingen, gedragingen… Velen zijn voor de ene grensoverschrijdend. Voor de andere zijn ze grappig, weinigzeggend of onschuldig. Waar trek je dan de lijn?


Wel… voor mij is alle gedrag grensoverschrijdend als JIJ je er niet goed bij voelt. Het gaat immers over JOUW grens. Voel jij je niet prettig, heb jij het recht om hier tegenin te gaan.


Ook gemakkelijk gezegd natuurlijk. Voor de ‘mondigen’ onder ons – waaronder ikzelf- is dit vaak eenvoudiger dan voor de stillere introverten. Of voor hen die vrezen voor een verlies van job of andere prioriteit in hun leven.


Moeilijke materie als je het mij vraagt… Enkel door dit uit de schemer-of schaamtezone te halen, verdwijnt het taboe dat rond deze materie hangt. Je bent niet alleen! Dat bewijzen de recente nieuwsfeiten des te meer.


Praat erover, met mensen die je vertrouwt. Hulp is er altijd!


Was jij slachtoffer van grensoverschrijdend gedrag en wens je erover te praten, reach out…





bottom of page