top of page

To selffulfil or not?

Toegegeven. Het is waar. Ik ben een sucker voor quotes. Over alles. Echt alles.


Deze citaten helpen mij dingen te relativeren, in proportie te zien. ‘Zie je wel! Ik ben niet de enige!’ Honderden heb ik er, in een mapje op mijn GSM. En dit is toch wel 1 van mijn favoriete.


GELOOF NIET ALLES WAT JE DENKT!


Je herkent het zelf ook wel. Wat je denkt, bepaalt wat je voelt. En hoe meer je het denkt, hoe sterker je het voelt. Maar zijn die gedachten wel steeds juist? Helpen je gedachten je net of maken ze alles erger?


Wel, in vele gevallen komt wat je denkt ook uit. Selffulfilling prophecy heet dat dan met een chique term. ‘Ik kan het niet. Ik kan het echt niet.’ Het stemmetje in mijn hoofd weigert een ander plaatje te draaien. En wonder boven wonder, ik kan het inderdaad niet. Het lijkt gek, maar dat is het niet. Als je iets vaak genoeg herhaalt, veranderen de gedachten in waarheden. Deze zijn soms zo sterk dat ze alles bepalen. Het is als het ware een cirkel, die zich sluit als je (doem)gedachten waarheid worden.


Nu, als dit lukt met negatieve gedachten, lukt dit absoluut ook met positieve. Toch!? Probeer het maar. Geloof in jezelf. Laat je innerlijke jij de mooiste complimenten rondbazuinen. Keer op keer. Zonder twijfel geeft het een boost. En voor je het weet, kan jij het wel!


Hulp nodig om je cirkel mooi rond te krijgen? Graag!
Comments


bottom of page