top of page

De plus in plusouder

Ik ben een plusmoeder. Stiefmoeder. Bonusmoeder. ‘De nieuwe vrouw van papa’. Kies maar. Mij blijft het gelijk.


Al bijna dertien jaar zorg ik voor de kinderen van mijn man uit een vorige relatie. Dat kan al tellen, vind ik zelf. Zeker gezien meer dan de helft van de nieuw samengestelde gezinnen er vrij snel de brui aan geeft.


Ik herinner me het gevoel nog levendig. De man - mijn man ondertussen – waar ik een coup de foudre voor had, vertelde me dat hij al kindjes had. Enfin, kindje… Eentje van 2 jaar en eentje onderweg. Sprakeloos was ik. Het was alsof een tsunami me de zee in sleurde om me vervolgens bruut tegen de vlakte te slaan. Een vreemd verdoofd gevoel overviel me. Ik had ‘in een vorig leven’ een relatie gehad met een papa. Stiefouderschap was me dus niet onbekend. En toch was ik van slag.


Zo’n kleine kindjes!? En eentje onderweg!? Nee. Dat had ik niet zien aankomen toen onze blikken elkaar kruisten het weekend ervoor. Ik wees hem de deur. Dit kon ik niet. Dit was te veel info voor één avond. Maar de coup de foudre bleef. Ik koos voor hem. Hij voor mij. We sprongen. Plots was ik niet meer single. Meer nog, ik had een (plus)gezin. Geen 9 maanden voorbereidingstijd. Geen proefperiode. Geen niet-tevreden-geld-terug garantie. Eng, echt eng!


Maar ik deed het. Ik, die weinig of niets van baby’s en kinderen wist, moest nu papjes maken en potjestraining geven. Ik heb vaak met de handen in het haar gezeten. Afgeteld tot ze weer een week naar mama gingen. Getwijfeld aan mezelf. Gebaald. Gehuild. Ruzie gemaakt met Kurt.

Stiefouder zijn is vaak een vreselijke taak. Een eenzame taak. Een ondergewaardeerde. Maar hé…ik doe het en meestal lukt het me ook. En dan zie ik de mooie kant. Eentje met knuffels, graag zien en mooie momenten. En die tellen ook mee.


Voel jij je soms ook soms onbegrepen en eenzaam in je ‘plusrol’? Speciaal voor jou schreef ik een plusboekje, dat je helemaal gratis kan downloaden via 'Free stuff'.


Dit is geen bijbel of handboek voor ‘plusdummies’. Nee, is een verzameling weetjes, richtlijnen en tips die mij hielpen op mijn plusweg. Hopelijk helpen ze jou ook….


Nog meer hulp nodig? Graag! Contacteer me!


#plusmoeder #plusouderschap #stiefouderschap #samengesteldgezin #nieuwsamengesteldgezin #pluslesjes #coaching #lifecoach #pluscoachbottom of page