top of page

Barometer van je relatie

Ze zijn al 15 jaar een stel. Hij werd verliefd op haar wilde kant, zij op zijn rustige aard. Ze doorzwommen al best wat watertjes. Hij maakte een faillissement mee op zijn werk, beiden verloren ze hun eerste kindje op 4 maanden zwangerschap. Dit was al even geleden. Steun vonden ze steeds bij elkaar. Nu zijn ze ‘stabiel’. Huisje, tuintje, boompje, kindjes… Het hele plaatje klopte. En toch liep het niet zo lekker. In bed dan.


Zij heeft weinig zin. Is vaak moe. Wil vroeg in bed. ‘Anders overleef ik de week niet.’ Hij wil de passie van vroeger terug. Vrijen op eender welk moment op de dag. Vrij en onbezonnen. Hun seksbarometer zit op een ander niveau. ‘Want dat is seks toch, de barometer van je relatie?’ Hij keek me vragend in de ogen.


Goh. Daar kan nog wel wat over gezegd worden, over die uitspraak. Jammer genoeg rust er nog steeds een giga taboe op praten op seks. Iedereen doet het toch dagelijks, right? Of iedereen pocht erover. Dat kan ook.


De Vlaming heeft gemiddeld 1,21 keer seks per week. Dat blijkt uit een onderzoek van het UZ Gent, de KU Leuven en Sensoa. Zo’n slordige 1.800 Vlamingen tussen 14 en 80 jaar werden ondervraagd en dit kwam uit de bus. 1.21 keer, dus niet de 3 à 4 keer waar over gestoeft wordt aan de toog in de bar.


Laat ons even dit zeggen. Leeftijd is geen libidomoordenaar. Goeie seks kan op elke leeftijd. Het is ook een waarheid dat er een grotere seksdrang is als je verliefd bent. De feromonen zorgen daar wel voor. Je zou de lat wel erg hoog leggen als je deze verwachtingen blijft koesteren, na een jarenlange relatie. (Wetend dat echte verliefdheid op en al 2.5 jaar duurt.)


Maar wat is voldoende seks in een relatie? Voor mij is het antwoord eenvoudig. Dat waar beide partners zich goed bij voelen, elkaars noden willen aanvullen, willen invullen. Bij de meesten onder ons is seks helemaal niet de barometer van hun relatie. Intimiteit wel, in de brede zin van het woord. Zorgen voor elkaar, elkaar steunen, praten met elkaar, elkaar knuffelen en vooral samen lachen.


Erover praten? Reach out.
Comments


bottom of page